Vinprovning
Pris: 495:-/person (minimidebitering 4 950:-)*
Ingår: förberedelser, föredrag, provning av 4 viner och faktablad.
Ingår inte: glas
Tidsåtgång: från 30 min till 2 timmar. Du bestämmer hur länge.
Välj valfritt bland vinprovningarna nedan eller kom med eget förslag.
* Bordeaux, BourgogneChampagne och Barolo & Barbaresco kräver dyrare viner och kostar därför 595 kronor per person.

ABC – ANYTHING BUT CHAMPAGNE. Jag har inget emot champagne men det finns massor av andra bra bubbel, t ex cava, prosecco, franciacorta. Provningen är till för att upptäcka dessa.

ANDALUSIEN är känd för sin moriska arkitektur, den lufttorkade pata negra-skinkan gjort på svartfotade grisar som endast äter ekollon och sherryn! I denna ibland infernaliskt varma region växer stockarna på den kritvita albarizajordmånen. Sherryn är ett av världens mest kända starkviner, men har oväntat många ansikten.

AUSTRALIEN är ett spännande vinland som jag kan utan och innan. Under fem år arbetade jag dagligen med australiska viner och utbildar fortfarande blivande och färdiga sommelirer i ämnet.

BAROLO & BARBARESCO* är två av världens bästa och samtidigt relativt okända vindistrikt. Båda ligger i det vackar Piemonte i nordvästra Italien. Vinerna därfrån är naturligt sträva och tål ofta extremt lång lagring.

BASKIEN är världens just nu trendigaste matregion med sina pinchos (pintxos på baskiska). San Sebastian är den michelinstjärnetätaste staden i världen och den gamla hamnstaden Bilbao har blommat upp till en fantastisk stad. Det lokala vinet txacolì finns inte i Sverige men en del av Rioja ingår faktiskt i Baskien.

BORDEAUX* är min  andra hemstad. Det är där jag under fyra år bott och utbildat mig i vin. Vad är det som gjort Bordeaux till världens mest berömda vindistrikt? Vi lär oss om dess historia, druvsorter, jordmåner och dagens moderna influenser. Jag ger sin personliga bild av regionen.

BOURGOGNE*. Grekerna tog med sig vinrankan till Bourgogne på 600-talet före Kristus. I dag är Bourgogne känt för några av världens mest exklusiva röda och vita viner. Vi tiitar närmare på ett område som är lika komplext som dess viner.

CHAMPAGNE* som jag pratar om 20-30 gånger per år och reser till varje år. Jag berättar om Champagne, regionens historia, druvsorterna, hur man gör champagne och inte minst vad som gör champagne unik som dryck. och lär er vad som gör drycken unik, sådant inte ens de självutnämnda experterna kan.

CHOKLAD OCH PASSANDE DRYCKER är ett populärt ämne. Tyvärr är det fullt av ovetenskapliga myter. Jag håller på med en bok om kakao, choklad och vilken typ av drycker som faktiskt passar.

EKOVINER. Trenden med ekologiska viner blir allt starkare. Kan man dricka vin med gott vin med gott samvete? Vad beror ekotrenden på och vilka olika nivåer på gröna viner finns det? Jag lär dig vad sustainable innebär samt vad som skiljer ett ekologiskt vin från ett biodynamiskt. Vi provar olika viner och lär oss även lite om var de kommer ifrån.

KALIFORNIEN är mer än bara Napa och Sonoma. För övrigt har jag en släkting i Sonoma. Hon doktorerade på druvsorten Chardonnays aromer och driver ett framgångsrikt vinkemilabb med sin man.

KATALONIEN är nästan ett land i sig, världsberömt för staden och fotbollslaget Barcelona, för att man förbjöd tjurfäktning, för konstnären Salvador Dalí och för Gaudís arkitektur. I regionen finns några av Spaniens mest intressanta viner, inte minst cavan som viktigaste icke-franska mousserande vin att konkurrera med champagne.

KOMBINERA MAT OCH VIN har jag föreläst om på Södertörns Högskola. Det finns andra aspekter än det som tas upp i föredrag ni redan hört eller böcker ni redan läst. En praktisk och mycket inttressant övning.

KÄNDISVINER. Har du också förundrats över att alla kändisar helt plötsligt släpper egna viner? Motörhead, Ledin, Lasse Stefanz och Morberg. Ja, listan kan göras lång. Jag berättar om ett fenomen som fullständigt exploderat på den svenska marknaden och ger min syn på kändisarnas viner. Vi provar olika kändisviner och lär oss även lite om var de kommer ifrån.

LANGUEDOC-ROUSSILLON. Languedoc är en två tusen år gammal vinregion som länge var känd för att producera enkla bordsviner. I dag är regionen en av världens mest dynamiska med en stor mängd vindistrikt och ett imponerande antal olika vinstilar.

MOUSSERANDE VIN. Måste det vara champagne eller finns det andra bra mousserande viner i världen? Vi blickar utanför Champagne och ser vilka andra länder som gör bra bubbel. Jag lär dig vilka stilar som finns samt vilka tekniker och druvsorter som används. Det blir en bra överblick och vi provar tre stycken intressanta bubbel.

MUSKAT är en extremt undervärderad druvsort. Det är antagligen den absolut äldsta av de kända druvsorterna. Den har en fantastisk arom och används till väldigt många olika vintyper och destillat.

PIEMONTE är en av mina favoritregioner. Jag har arrangerat ett tiotal resor de senast sedan 2008. Piemonte är en av världens vackraste mat- och vinregioner, känd både för att ha ett av Europas bästa kök och en ovanligt bred vinportfölj. I regionen ligger bland annat distrikten Barolo och Barbaresco, där kraftfulla rödviner görs på druvsorten nebbiolo.

RIOJA är den tredje mest kända vinregionen hos oss svenskar. Dagens riojor skiljer sig mycket från första gången jag var där och är intressanta som exempel på klassiska vinregioners modernisering.

ROSÉ var länge satt i vinernas skamvrå. I Sverige startade trenden på några restauranger vid Stureplan i början av 00-talet och har sedan dess blivit alltmer populärt. Vi tittar på fenomenet och provar olika stilar.

TOSCANA – Chianti, Montepulciano & Montalcino. Toscana är känt för sin skönhet, inte minst tack vara huvudorten Florens och filmer som Ett rum med utsikt. I regionen finns både några av Italiens mest klassiska vindistrikt såsom Chianti, Vino Nobile di Montepulciano och Brrunello di Montalciono samt det mer moderna trenddistriktet Maremma.

VENETO – Valpolicella, Ripasso & Amarone. Veneto är ett italienskt smycke där städer som Venedig och Verona utgör de ädlaste stenarna. Bland dess viner hittar man några av de mest populära vinstilarna med allt från mousserande trendvinet prosecco till ripasso och amarone.

VINETS HISTORIA är ett favoritämne. Sedan 1995 har jag varit huvudprovare på såcäl Vin & Sprithistoriska Museet som på Medelhavsmuseet. Vinets kultur och historia är det som gör vin till en unik dryck.

VINPROVNINGSMETODIK har jag föreläst om på Södertörns Högskola. Jag håller nu på att omarbeta mitt kurskompendium till en bok i ämnet. Temat är intressant även för vana provare.

Föreslå gärna andra teman än de i listan ovan.

Vem är Vincent ”Vinbonden” Arrhenius?

  • Högst vinutbildad i Norden (vinutbildad i Bordeaux)
  • Prisbelönt författare (Bästa svenska vinlitteratur 2008 & Tredje bästa vinlitteratur i världen 2009)
  • Erfaren och uppskattad föreläsare (har hållit uppemot 1 000 provningar sedan 1995)
  • 2008– Vinskribent, föreläsare, huvudlärare på sommelier utbildning och vinresearrangör
  • 2003–2008 Ansvarig för Systembolagets provningsverksamhet
  • 1998–2002 Nordenchef för Australian Wine Bureau

Kontakta Vinbonden för mer information

Vill du boka en egen vinprovning, vinkurs eller vinresa?

Jag håller vinprovningar och vinkurser för stora och små grupper i hela Sverige samt arrangerar vinresor för grupper till många av världens vinregioner.

Kontakta mig för mer information, offertförfrågningar och bokningar
E-post: vincent@vinbonden.se
Mobil: 0737-349 279