7 underbara dagar i Piemonte
En gruppresa med Vincent Arrhenius

Piemonte beskrivs ibland som ”Toscana utan alla turister” och på plats förstår man varför. Regionen är sagolikt vackert, har ett av Europas bästa kök och några av världens bästa viner. Och det känns som att ingen upptäckt det.

Barolo och Barbaresco är de mest kända vindistrikten. I regionen finns dock ett stort antal vinstilar med allt från stilla torra vita och röda till pärlande och mousserande vita och röda samt goda passitovarianter. Vi njuter av god lokal mat och fantastiska viner samt besöker flera av regionens vackra städer.

Dag 1: Välkomstmiddag
Vi möts på flygplatsen för gemensam transfer till vårt centralt belägna hotell i Alba, där vi bor under hela resan. Alternativt på hotellet om ni valt att åka ner någon dag tidigare. På kvällen avnjuter vi en gemensam välkomstmiddag på restaurang.

Dag 2: Barolo
Barolo är ett av världens mest kända och prestigefyllda vindistrikt. Vinerna från Barolo är bland de mest lagringsbara i världen. Vi besöker två av vindistriktets mer intressanta vinproducenter och äter en god lunch. Dagens fokus är Barolo och druvsorten nebbiolo.

Dag 3: Slow Food & staden Bra
Slow Food är en internationell rörelse och startade som en motvikt till fast food. Vi åker till Slow Foods födelseort Bra där vi lär oss om grundaren och rörelsens historia. Vi besöker även restaurangen där allt började, matuniversitetet strax utanför Bra och en enorm vinkällare där du kan köpa äldre årgångar av Piemontes viner.

Dag 4: Barbaresco
Barbaresco anses ofta vara Barolos lillasyster med viner som är något mjukare än de från Barolo. Det är kanske inte konstigt med tanke på att Barbaresco är någon halvgrad varmare. Vinerna från Barbaresco är dock likväl ytterst högklassiga och med mycket god lagringspotential. Vi besöker två av vindistriktets mer intressanta vinproducenter och äter en god lunch. Dagens fokus är Barbaresco.

Dag 5: Asti & hasselnötter
Asti är en av Piemontes sex provinser, en stad och ett vin. Endast den aromatiska och underskattade druvsorten moscato bianco får användas till vinerna asti och det mer exklusiva moscato d’Asti. De passar för övrigt utmärkt till många tårtor. Vi besöker en av distriktets mer intressanta vinproducenter.

Hasselnötter är en specialitet i Piemonte. De äts svagt rostade under lång tid och blir fantastiska. Eller så används hasselnötterna till kakor och till lyxig italiensk glass. Vi besöker en småskalig och högkvalitativ hasselnötsproducent, som levererar sina produkter till toppkrogar runtom i Italien. De har världens godaste hasselnötter!

Dag 6: Vinets historia & vackra Turin
I Piemonte finns flera vinmuseer. Ett av dem har en imponerande samling historiska vinföremål. Där passar vi på att lära oss om vinets historia. Vi åker sedan till staden Turin där vi äter lunch på en hundra år gammal, underbar och pittoresk liten vinbar.

Turin är en mycket vacker stad med otaliga museer, mysiga caféer och bra shopping. Ni får en kort stadsvandring i Turings absoluta kärna. Innan vi lämnar Turin besöker vi en av världens bästa mataffärer där ni kan handla lokalproducerade matvaror och viner att ta med hem. Därefter åker vi tillbaka till hotellet. Vi avslutar resan med en avskedsmiddag på en närliggande restaurang.

Dag 7: Egen tid & hemresa
Efter frukost och utcheckning tar vi oss gemensamt till flygplatsen för hemresa.

Viktig information om resan

Pris
Liten grupp (10-15 personer): 14 900 kr /person i dubbelrum
Stor grupp (16-22 personer): 12 900 kr /person i dubbelrum
För ännu mindre eller större grupper, be om offert.
Läs mer om mina Betalnings- och resevillkor >>

Vad ingår?
6 nätter på 4-stjärnigt hotell i Alba
7 måltider med viner (luncher mån-fre + middag sön & fre)
6 frukostar
5 vinproducentbesök med vinprovningar
3 andra besök (hasselnötsproducent, Slow food, vinmuseum)
1 kortare stadsvandring i Turin
Transport i regionen alla dagar (även transfer ingår)
Vincent Arrhenius som reseledare

Tillägg
Enkelrumstillägg: 1 900 kr
Flygbiljett: 3 500 kr/person Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Milano/Turin.

Kontakta Vinbonden för mer information

Vill du boka en egen vinprovning, vinkurs eller vinresa?

Jag håller vinprovningar och vinkurser för stora och små grupper i hela Sverige samt arrangerar vinresor för grupper till många av världens vinregioner.

Kontakta mig för mer information, offertförfrågningar och bokningar
E-post: vincent@vinbonden.se
Mobil: 0737-349 279